Filter Zoeken

Japanse Rotsen & Stenen ▸ Bekijk onze Catalogus


  • grote stenen
  • tuinstenen
  • tuin steen

Ishi wo taten koto (石をたてん事)
De selectie en het plaatsen van rotsen en stenen vormt traditioneel gezien het belangrijkste deel van het aanleggen van een Japanse tuin. In het eerste Japanse handboek voor de bouw van tuinen, de Sakuteiki, wordt het aanleggen van de tuin aangeduid met ‘Ishi wo taten koto’. Dit is oud Japans voor ‘het rechtop plaatsen van stenen’. In de Sakuteiki worden zeer specifieke regels gehanteerd met betrekking tot de plaatsing van stenen. Wanneer stenen op de verkeerde plaats worden gezet zou dit ongeluk brengen voor de eigenaar van de tuin. Dit stamt uit het oude Japan, een tijd waarin bijgeloof een grote rol speelde in het dagelijks leven.

De Sakuteiki classificeert rotsen als lang verticaal, laag verticaal, gebogen, plat en laag. Voor het creëren van bergvormige composities worden voornamelijk ruwe bergstenen met scherpe gepunte randen toegepast. Gladde afgeronde sedimentaire rotsen en stenen worden aan de andere kant gebruikt voor de simulatie van oevers in de droge rivieren van grind. Binnen de Japanse tuin spelen individueel geplaatste rotsen en stenen nauwelijks een rol. De nadruk ligt op de harmonie van de compositie.

Regels voor het zetten van stenen
Er zijn heel veel regels met betrekking tot de plaatsing van stenen en rotsen in de Japanse tuin. Een hovenier moet er bijvoorbeeld altijd voor zorgen dat alle stenen en rotsen in de compositie met hun mooiste kant naar voren worden geplaatst. Wanneer een steen een niet zo fraaie bovenkant heeft, zorg er dan voor dat de nadruk wordt gelegd op één van de zijkanten, ook al betekent dit dat de steen op een bepaalde hoek moet worden geplaatst. Er zullen altijd meer horizontaal dan verticaal geplaatste stenen zijn. Wanneer er "weg rennende" stenen zijn, zorg er dan voor dat er ook "jagende" stenen zijn. Als er "leunende" rotsen zijn dan moeten er ook "steunende" rotsen zijn.

Stenen worden bijna nooit in een rechte lijn of in symmetrisch patroon gezet. De meest voorkomende compositie bestaat uit een groep van drie stenen. Een veel gebruikte vorm bestaat uit "Boeddha met zijn twee begeleiders", een slanke verticaal geplaatste steen geflankeerd door twee kleinere stenen. Andere combinaties bestaan uit een slanke verticale rots met een platte rots, een driehoek met een slanke verticale steen, een platte en een liggende steen. Andere belangrijke regels zijn het vermijden van rotsen en stenen met dezelfde kleur, vorm of afmeting, het vermijden van al te felle kleuren welke de kijker zouden kunnen afleiden en erop toezien dat de vormen in de rotsen en stenen in dezelfde richting loopt.

Authentieke Japanse rotsen en stenen te koop
Ons Japanse tuincentrum is uniek buiten Japan en wij nodigen u graag uit om ons te bezoeken! We hebben een ruim assortiment originele Japanse ornamenten, stenen, decoraties en beplanting. Yokoso Japanese Gardens is de perfecte plek om de ideale authentieke Japanse stenen en rotsen te vinden voor uw Japanse tuin. U kunt geheel vrijblijvend contact met ons opnemen als u vragen heeft of als u een afspraak wil maken.

De Yokoso Service
Het is goed om te weten dat Yokoso Japanese Gardens ook voor u kan bemiddelen bij de aanschaf of lease van authentieke Japanse rotsen, stenen en ornamenten. Producten die u niet op onze website vindt, kunnen naar alle waarschijnlijkheid wel voor u worden besteld of gevonden. Neem hiervoor contact op door middel van ons contactformulier. Geef een duidelijke omschrijving van het gewenste product en een verwijzing naar een afbeelding op het internet en wij gaan voor u op zoek.

Catalogus
 

Ornamenten & Decoratie - Gerelateerd

Japanse Stenen Lantaarn
Stenen Lantaarns

Stenen lantaarns, Ishidōrō (石灯籠) in het Japans, zijn zonder twijfel het meest karakteristieke onderdeel van de traditionele Japanse tuin. Het...

Japanse Stenen Pagode
Japanse Pagodes

Pagodes, Tō (塔) in het Japans, zijn ontstaan in het vroegere India vanuit waar het fenomeen zich verspreidde over andere delen van de Aziatische wereld...

Japanse Stukubai
Chōzubachi

Een Chōzubachi (手水鉢) is een ornament met een waterreservoir dat veel voorkomt in de traditionele Japanse tuin. Het wordt gebruikt voor het rituele...

Japanse Stenen Brug
Stenen Bruggen

De stenen tuinbrug, Niwa Ishibashi (庭石橋) in het Japans, heeft zich sinds de Heian periode (794-1185) ontwikkeld tot een zeer significant onderdeel...

 


Contact Yokoso Japanese Gardens

Bij gebruik van deze website gaat u akkoord met onze Algemene Voorwaarden en Privacy Disclaimer
Info Aanvragen